MADDE 1: AMAÇ
Bu yönerge, YAMANTÜRK VAKFI tarafından Vakfın sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde, yükseköğretim kurumlarında, çok programlı Anadolu liselerinde ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinde eğitim gören, eğitimlerini sürdürmek için ekonomik desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere destek olmak amacıyla verilen karşılıksız burslarla ilgili kapsam, koşul ve uygulama esaslarını düzenlemektedir.
MADDE 2: BURSUN KAPSAMI
YAMANTÜRK VAKFI tarafından verilen karşılıksız burs desteğinden yükseköğretim kurumlarının, çok programlı Anadolu liselerinin veya mesleki ve teknik Anadolu liselerinin belirlenen bölümlerinde eğitim gören, başarılı, ekonomik desteğe ihtiyaç duyan ve başvuru koşullarını sağlayan öğrenciler karşılıksız olarak faydalanır.
MADDE 3: BURSLAR
3.1. ÜNİVERSİTE BURSU: Burs başvuru şartlarına uygun olarak, yükseköğretim kurumlarının 2 ve üzeri sınıflarında eğitim gören başarılı ve maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere verilir.
3.2 İDRİS YAMANTÜRK BURS FONU: Üniversite Bursu burs başvuru şartlarına ek olarak, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin mühendislik bölümlerinde yüksek onur öğrencisi olarak eğitim gören başarılı ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere verilir.
3.3 TÜRKAN YAMANTÜRK KIZ ÖĞRENCİ BURS FONU: Üniversite Bursu burs başvuru şartlarına ek olarak İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nin tıp veya tarih bölümünde yüksek onur öğrencisi olarak eğitim gören başarılı ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan kız öğrencilere verilir.
3.4. MESLEKİ EĞİTİM BURSU: Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve çok programlı Anadolu liselerinin belirlenen bölümlerinde eğitim gören başarılı ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere verilir.
MADDE 4: BAŞVURU KOŞULLARI:
Şehit veya Gazi çocukları ile ekonomik desteğe ihtiyaç duyan kız öğrenciler öncelikli olmak üzere;
4.1 ÜNİVERSİTE BURSU’na aday olabilmek için öğrencinin;
- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki üniversitelerde tam zamanlı olarak eğitim görüyor olması, (hazırlık, 1. sınıf, tıp ve diş hekimliği fakülteleri son sınıflar hariç),
- T.C. uyruklu olması,
- Başka bir kuruluştan ve/veya Kredi Yurtlar Kurumu’ndan burs almıyor olması (KYK kredisi alıyor olmak engel teşkil etmemektedir),
- Adli sicil kaydı ve disiplin cezası olmaması,
- Genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 3,00 veya 100 üzerinden 75 olması,
- Ekonomik desteğe ihtiyaç duyuyor olması gerekmektedir.
4.2 İDRİS YAMANTÜRK BURS FONU’na aday olabilmek için öğrencinin;
- İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin mühendislik bölümünde lisans eğitimi alıyor olması (hazırlık ve 1. sınıflar hariç),
- T.C. uyruklu olması,
- Başka bir kuruluştan ve/veya Kredi Yurtlar Kurumu’ndan burs almıyor olması (KYK kredisi alıyor olmak engel teşkil etmemektedir),
- Adli sicil kaydı ve disiplin cezası olmaması,
- Yüksek onur öğrencisi (yarıyıl not ortalaması 3,50 – 4,00 arasında) olması,
- Ekonomik desteğe ihtiyaç duyuyor olması gerekmektedir.
4.3 TÜRKAN YAMANTÜRK KIZ ÖĞRENCİ BURS FONU’na aday olabilmek için öğrencinin;
- İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nin tıp veya tarih bölümünde lisans eğitimi alıyor olması (hazırlık ve 1. sınıflar hariç),
- T.C. uyruklu olması,
- Başka bir kuruluştan ve/veya Kredi Yurtlar Kurumu’ndan burs almıyor olması (KYK kredisi alıyor olmak engel teşkil etmemektedir),
- Adli sicil kaydı ve disiplin cezası ol maması,
- Yüksek onur öğrencisi (yarıyıl not ortalaması 3,50 – 4,00 arasında) olması,
- Ekonomik desteğe ihtiyaç duyuyor olması gerekmektedir.
4.4. MESLEKİ EĞİTİM BURSU’naaday olabilmek için öğrencinin
- Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri (MTAL) ve Çok Programlı Anadolu Liseleri (ÇPAL)’nin,
- Bilişim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Endüstriyel Otomasyon, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri bölümlerinin,
- 10.,11. veya 12. sınıflarında eğitim görüyor olması,
- T.C. uyruklu olması,
- Not ortalamasının en az 75 ve üzeri olması,
- Disiplin cezası olmaması,
- Bir başka kuruluştan ve/veya kurumdan burs almıyor olması,
- Ekonomik desteğe ihtiyaç duyuyor olması gerekmektedir.
MADDE 5: BURS BAŞVURU TARİHLERİ:
Burs başvurusunda bulunmak isteyen öğrencilerin başvuruları 15 Ağustos – 01 Eylül tarihleri arasında YAMANTÜRK VAKFI Burs Portalı üzerinden alınmaktadır. Belirlenen tarihler dışında başvuru kabul edilmemektedir.
MADDE 6: DEĞERLENDİRME
Başvuru değerlendirmeleri burs başvuru formunda yer alan tüm kriterler dikkate alınarak yapılmaktadır.
MADDE 7: BURS ÖDEMELERİ
7.1 Burs ödemeleri 9 ay süresince 11 aylık ödemeye denk gelecek şekilde aylık olarak bursiyerlerin banka hesaplarına havale yoluyla yapılmaktadır.
7.2 Burs ödemeleri Ekim ayında başlatılır. Ekim ve Şubat aylarında iki aylık olarak yapılır. Temmuz ve Ağustos aylarında burs ödemesi yapılmamaktadır.
MADDE 8: BURS SÜRESİ VE DEVAM KOŞULLARI
8.1. Burs süresi bursun başlangıç tarihinden başlayarak bursiyerin eğitim gördüğü programın normal eğitim süresi kadardır.
8.2. Öğrencinin dönem izni alması durumunda bursu dondurulur ancak, üniversiteye/liseye kayıt yaptırdığının üniversite/lise tarafından bildirilmesi üzerine aynı burs tekrar bağlanır. Bu durumda, izinli geçirilen süreler normal eğitim süresine sayılmaz.
8.3. Eğitim gördüğü üniversitenin/lisenin yönetmeliğine göre bir üst sınıfa devam etmeye hak kazanan ve YAMANTÜRK VAKFI burs başvuru şartlarını sağlamaya devam ettiği tespit edilen bursiyerin bursu ertesi yıl devam eder.
8.4 Aşağıda belirtilen koşullardan bir veya birden fazlasının geçerli olduğu durumlarda, söz konusu bursiyerlerin bursu kesilir:
- Burs başvuru şartlarını sağlamayan,
- Sınıf veya dönem tekrarı yapan,
- Kayıt sildirme, mezuniyet gibi nedenlerle üniversiteden/liseden ilişkisi kesilen veya Vakıf yönetiminin onayını almadan eğitim kurumunu değiştiren,
- Burs almaktan vazgeçtiğini bildiren,
- Vakıftan burs aldığı süre içerisinde YAMANTÜRK VAKFI dışında başka kaynaklardan aylık nakit ödeme şeklinde burs alan (Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan eğitim kredisi hariç),
- Disiplin cezası alan,
- Tutuklanan,
- Her ne sebeple olursa olsun yanlış beyanda bulunan,
- Vakıf yönetimi tarafından istenen bilgi ve belgelerini zamanında iletmeyen,
- Eğitimi geçici bir süre için eğitim kurumunca dondurulan veya dönem izni alan,
- Vakfın burs kontenjanı ayırdığı üniversiteler/liseler dışında bir üniversiteye/liseye yatay geçiş yapan,
- Vefat eden.
8.5 Yatay geçiş ile aynı üniversite/lise içinde bölüm değiştiren öğrencinin başvuru koşullarını sağlamaya devam etmesi halinde devam eder. Bu durumda, öğrencinin önceden aldığı burs süresi ile yeni bölümde verilecek burs süresi toplamı yeni bölümdeki normal eğitim süresinden fazla olamaz. Ancak gerekçeleri ile YAMANTÜRK VAKFI’na yazılı bildirimde bulunması halinde değerlendirme yapılabilir.
8.6 Yatay geçiş ile başka bir üniversiteye/liseye geçen öğrencinin bursu, geçiş yapılan üniversite/lise YAMANTÜRK VAKFI’nın kontenjan ayırdığı üniversitelerden biri ise devam eder. Bu durumda, öğrencinin önceden aldığı burs süresi ile yeni eğitim kurumunda verilecek burs süresi toplamı yeni kurumun normal eğitim süresinden fazla olamaz. Ancak gerekçeleri ile YAMANTÜRK VAKFI’na yazılı bildirimde bulunması halinde değerlendirme yapılabilir.
8.7 Burs kesilmesi işlemi, bursun kesilmesine ilişkin nedenin Vakfa iletilmesi üzerine yürürlüğe konulur. Geç bildirim nedeniyle fazladan yapılmış ödemeler, bursiyerden talep edilir.
8.8 Eğitim Kurumu tarafından öğrenci değişim programı ile yurtiçi/dışı eğitim programına giden ve dönüşte normal eğitim süresinde kayıtlı olduğu üniversiteden diploma alacak bursiyerler, Vakıfça istenen belge/bilgilerin iletilmesi halinde yurtiçinde/dışında bulundukları süre içinde de burslarını almaya devam ederler.
8.9 Yurt dışı öğrenci değişim programından yararlanan ve değişim programında aldığı derslerin denkliğinin bulunmaması vb. nedenlerle eğitimi normal eğitim süresinde tamamlanamayan bursiyerin burs süresine ek bir dönem (yarıyıl) eklenir. Ayrıca bursiyerin çift anadal/yan dal yapması halinde de eğitim süresinin uzadığı durumlarda da burs süresine en fazla iki dönem eklenir.
MADDE 9: BURS ALMAYA YENİDEN HAK KAZANMA
9.1. Aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi durumunda, kesilen bursun devamı sağlanır.
- Bursiyere verilen disiplin cezasının bütün sonuçları ile affedilmesi,
- Bursiyerin tutukluluk halinin kaldırılarak okula devam hakkı verilmesi,
- Burs başvurusu şartlarını sağlaması,
- Sınıfta kalanların veya dönem tekrarı yapanların ertesi ders yılında/dönemde bir üst sınıfa/döneme geçmesi (eğitim süresince mazeretsiz olarak iki ders yılına eşit bir süreyi tekrar etmek zorunda kalanlar hariç)
- Eğitim kurumundan kaynaklanan nedenlerle zamanında sağlanamayan bilgi ve belgelerin, bursun kesilme süresi bir dönemi aşmamak koşuluyla Vakfa iletilmesi,
9.2. Bu maddede bahsedilen nedenlerle burs ödemelerinin yeniden başlatılması gerekli bilgi ve belgelerin Vakıfça alındığı tarihi izleyen aybaşından geçerli olur ve geriye dönük ödeme yapılmaz.
MADDE 10: DİĞER HÜKÜMLER
10.1 Yönerge Kapsamında Olmayan Konular
Bu yönergede kapsanmayan konular hakkında yapılacak işlemler Yönetim Kurulu’nun yetkisindedir.
10.2 Burs Yönergesi Yönetim Kurulu’nca istenildiği zaman değiştirilebilir.